eikä neuloja langoistaan pääse.

maanantai 25. helmikuuta 2013

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä

Eikä neulojan lapsilla äidin neulomia vaatteita. Ainakaan tämän neulojan lapsella. Ennen raskauttaa tein pari nuttua ja muita sekalaisia pikkuneuleita vailla tietoakaan tulevasta käyttäjästä. Ne olivat väritykseltään enemmän tai vähemmän tyttömäisiä, joten niitä ei tullut omalla pojalla juuri käytettyä. Raskaana ollessani neuloin muistaakseni yhdet sukat, jotka osoittautuivat vähän liian tiukoiksi, sekä yhden setin (myssy, lapset sukat), joka pääsi jopa käyttöön asti. Lisäksi KYHäilin peiton ja tämän takin, joka on aiemmin jäänyt esittelemättä.


Ohje: Garter Stitch Baby Kimono (ravlink)
Lanka: Novita Luxus Alpaca (068)
Puikot: 3 mm
Menekki: 119 g
Koko: 1-3 months
Ravelryssä


Tein ohjeeseen sen verran muutoksia, että hihat neuloin pyörönä ja kaula-aukon tein eri tavalla myös. Ohjeen mukaan kaula-aukosta olisi pitänyt poimia silmukoita ja neuloa muutama kerros ainaoikeaa. Sen ensin teinkin, mutta poimin liikaa silmukoita ja kaulus lörpötti ikävästi. Lopulta päädyin virkkaamaan kerroksen kiinteitä silmukoita pääntielle, ja lopputuloksesta tuli oikein kiva. Sisäpuolen solmimisnauhat tein myöskin virkkaamalla. Napit ovat muistaakseni Nappi Kikasta. Kaula-aukko olisi saanut olla ehkä vähän vähemmän avara, mutta eipä se käyttöä juuri hidastanut. Söpö takki ja ihanan pehmoinen!


Äidin tekemien neulevaatteiden puuttumista ei täysin voi pistää saamattomuuden piikkiin, sillä oikeastaan meillä ei edes olisi ollut käyttöä enemmille villavaatteille. Lapsi oli sen verran kuumaverinen, että sisätiloissa lisälämmikkeelle ei ollut tarvetta, ulkopuvun alla puolestaan käytettiin äitisypakkauksesta saatua merinovillapukua, ja myös äp:n tumput olivat kovassa käytössä. Neuvolasta puolestaan saimme MLL:n paikallisyhdistyksen lahjoittamat villasukat, joilla pärjättiin pitkälle keväääseen.


Vaaleat sukat
Lanka: Novita Luxus Alpaca (010 ja 068)
Puikot: 3 mm
Menekki: 17 g

Siniset sukat
Lanka: Novita 7 Veljestä (154 ja tumman värikoodista ei tietoa)
Puikot: 3,5 mm
Menekki: 21 g

Lahjasukkien jäätyä pieniksi neuloinkin sitten nuo vaaleat sukat. Sukilla oli niin kiire päästä käyttöön, ettei edes langanpäitä kerennyt päätellä. Eikä myöhemminkään huvittanut ryhtyä puuhaan. Ajattelin, että sukat ehtivät jäädä pieniksi ennen kuin langanpäät saadaan piiloon, mutta sitten sukat unohtuivat mummilaan ja palautuivat langat pääteltyinä. Äitini oli siis toiminut päättelykeijuna. :D Sinisten sukkien valmistuminen kesti ikuisuuden, kun ei vaan napannut. Aloittelin joskus viime syksynä kai, ja valmista tuli muistaakseni tammikuussa. Molemmat sukat on muistaakseni tehty noin koon 22 mukaan, mutta siniset ovat kyllä vaaleita isommat.

 
Lapasten tarve syntyi, kun pojalla on toppakintaista huolimatta kädet usein ihan kylmät ulkoa tultaessa. Alle piti siis saada ohuet ja istuvat aluslapaset. Näidenkin tekemiseen meni projektin kokoon nähden aika kauan, kun epäilytti, että tuleeko sopivat vai ei, ja sitten ei huvittanut neuloa ollenkaan, ettei vaan ois joutunut pian purkamaan. Lopulta eka lapanen saatiin taisteltua valmiiksi, ja toinen syntyikin sitten vähemmällä vaivalla. Vähän oudon pitkulaiset niistä tuli, mutta ihan käteensopivat kuitenkin. Ja testikäytön jälkeen olivat hyväksi havaitut ja kädet sisälle tultaessa ihan lämpimät!

 

Lapaset
Ohje: omasta päästä*
Lanka: Drops Alpaca (7238 ja 2916)
Puikot: 2,5 mm
Menekki: 26 g 

* Vilkuillaan vähän joitain ohjeita ja luodaan sopivalta tuntuva määrä silmukoita, tässä tapauksessa 48. Neulotaan vähän matkaa ja huomataan, että vähemmälläkin pärjäisi. Kavennellaan muutaman kerroksen välein 4s/kerros, kunnes silmukoita on 36. Tehdään resori ranteen kohdalle. Neulotaan taas menemään ja yritetään saada lasta sovittamaan lapasta, että tiedetään sopiva peukun paikka. Taas neulotaan vähäsen. Lopuksi yritetään taas saada mallinukkea yhteistyöhön, ja aloitetaan kärkikavennukset. Todetaan, että ulkonäöllä ei voi juuri kehuskella, mutta pääasia, että toimii tarkoituksenmukaisella tavalla.

Nyt vähän polttelisi neulaista pojalle joku haalari tai muu villa-asu ensi talvelle, ja parempi varmaan olisikin aloitella jo tässä vaiheessa, että ehtii ajoissa valmiiksi. :P Toppakenkiin mätsäävä pipokin olisi suunnitteilla, kunhan joku vaan jaksaisi alkaa säveltämään jotain ohjeentynkää, kun valmiita ohjeita ei vastaavalle toteutukselle ole saatavilla. Ja hei, jos jollain sattuu olemaan tallessa Novitan Teddy-langan vyöte joltain vuodelta miekka ja kirves (ehkä parin vuoden takaa?), ja jossa on takana ohje lapsen korvaläppämyssyyn, niin kiitollisena ottaisin vastaan silmukkamääriä ja muita speksejä. Kun en vaan millään jaksais yrityksen ja erehdyksen kautta lähteä kokeilemaan ensin itse.

8 kommenttia:

 1. Kivoja neulomuksia. Meilläkään ei isommin ole ollut neuleille tarvetta, joten "onneksi" en olekaan ehtinyt tekeämään, tai siis, eipähän tartte potea huonoa omatuntoa ehtimättömyydestä :) Kummitädin tekemät villahaalarit (nykyinen mennee suurella todennäköisyydellä ensi talvenkin, jee!) ovat olleet ulkoillessa välikerroksena, itse olen sentään sukkia ja lapasia tehnyt ne mitä on tarvittu ja muutenpa ei ole käyttöä ollutkaan. Sisällä meillä riittää aina yksi vaatekerros, edes sukkahousut+housut yhdistelmää ei oo koskaan tarvittu. On mulla ollut kesästä asti esimerkiksi yksi pojan neuletakki kesken, saa nähdä joutaako se purkuun vai ehdinkö joskus tekemään sen valmiiksikin niin että se vielä mahtuisi. Varmaan olisi sama purkaa :P

  Kovasti tutun näköisiä kamppeita tuossa kuvassa teidän pikkumiehellä, varmaan samat bodyt ja housut löytyy meiltäkin ja pussilakana myös :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on useampi kuin yksi tekele joutanut purkuun, kun poika on kasvanut niistä ulos ennen työn valmistumista. :D Mutta onneksi on tosiaan pärjätty noilla jo olemassa olevilla asusteilla, niin ei oo haitannu, vaikka ei oo ehtinykään neuloa mitään muuta.

   Poista
 2. Tosi kivoja neuleita olet tehnyt :D
  Sulle on blogissani tunnustus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset tunnustuksesta, palailen aiheeseen jossain vaiheessa. :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Itsekin ihastuin siihen heti kun näin ohjeen. Vaikka onkin pelkkää simppeliä ainaoikeinneuletta, niin ei oo yhtään liian tylsä tms.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Otan haasteen vastaan, tosin en ihan heti ehdi vastailemaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!